Sockertång – en omtänksam råvara
Tångens unika egenskaper
I Västkustens friska vatten odlar vi sockertång som är proppfull av nyttigheter, mineraler och antioxidanter. Tången är en spännande och umamirik ingrediens i köket och dessutom ett omtyckt inslag i olika typer av hudvård och kosmetika.
Hjärtlig havsmat
Att använda tång i matlagning tillför en utsökt sälta och djup umami som både lyfter smakerna och ger en krämig konsistens. Maträtter gjorda med tång håller också hjärtat helt. Sockertången innehåller en rad substanser och fibrer som motverkar övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Naturliga mineraler och spårämnen
Tång är rik på mineraler och innehåller höga halter av kalium, kalcium och magnesium. Dessutom är sockertång en naturlig källa till hälsosamma spårämnen som järn, mangan, koppar, zink, kobolt, molybden, selen, och jod. Visste du att sockertången även innehåller vitamin B12, vilket är ovanligt bland växter?
Tångens resa från hav till land
1.
Odling
Inför sådden förgror sockertångsgroddarna på tunna linor i akvarier, i ett antal veckor fram till att de flyttas ut på horisontella långlinor i havet vid den svenska västkusten. Sådden sker när vattnet är kallt och friskt, i oktober. Sockertången har en långsam tillväxt under den mörka årstiden för att sedan få en accelererad tillväxt under senvintern och våren. Tång är en av de mest snabbväxande växterna på jorden, från sådd till skörd hinner de små groddarna växa upp till två meter.
2.
Skörd
Tången är oftast redo att börja skördas under tidig april. Då bogseras tånglinorna från odlingarna till en närliggande kaj. Bogseringen gör att eventuella små kräftdjur sköljs bort och inne vid kaj spolas sedan tången noggrant.
3.
Förädling
Vid kaj tas den skördade tången omgående till blanchering. Blancheringen förbättrar färg, smak och konsistens – tången går från brun till ljusgrön färg och får en frisk och krispig smak. Dessutom gör blanchering tången mer lämplig att äta och konservera. Efter blanchering stabiliseras tångråvaran genom frysning eller saltning. Nu är den redo att förädlas till smakrika produkter!