Allt började på Gåsö

Bland saltstänkta kobbar och skär skriver vi industrihistoria

Barndomens somrar på Gåsö på den svenska västkusten – solen och vågorna, generationer av kärlek och respekt, man tog vara på det havet gav. Bröderna Sahlin, Nils Mårtensson och Rikard Tham startade tillsammans år 2017 företaget Kobb baserat på vännernas kunskap om marinbiologi, musselodling, sjöfart, kemiteknik, medicin, konstruktioner i havet och landskapsvård.

Verksamheten består av sådd, odling, skörd och förädling av sockertång. Råvaran gör skillnad för klimat, hälsa och hav. En helt ny näring växer fram med miljövänlig produktion och flera användningsområden. Visionen är en hållbar värld genom en storskalig havsnäring vid den svenska västkusten. Alla ska få nytta av tångens goda egenskaper och konsumera miljöpositiv svenskodlad tång – det nya gröna växer i det blå.

Tången odlas fortfarande utanför Gåsö och fler odlingsplatser tillkommer löpande. Bolaget utvecklas vidare med ett växande team med passion för tång, hållbarhet och mat med stor kunskap och erfarenhet i alla produktionsstadier.

Namnet Kobb minner om ursprunget i Västkustens saltstänkta kobbar och skär. Vi är stolta över det vi gör: Genom innovation odlar och förädlar vi tång i allt större skala. Med våra samarbetspartners skriver vi industrihistoria – tack vare vännerna som plockade tång i havet kring Gåsö.

Vår vision

Vår vision är en svensk havsnäring för global omställning till en hållbar värld. Att odla tång gör haven friskare och bidrar positivt till miljön. Ju mer vi odlar, desto bättre för planeten och våra hav!

Våra havsbönder

Vi är ett team av tångentusiaster med stor passion för hav, hälsa och mat. Med vår samlade kompetens har vi skapat en skalbar verksamhet för storskalig tångodling och förädling av tångråvara till nya spännande produkter.

Joel Östman

Försäljning

Sven Sahlin

Tillstånd och sådd

Rikard Tham

Produktion

Pelle Sahlin

Odling och skörd

Bengt Sahlin

Processutveckling

Nils Mårtensson

Riggar och produktion

Bli en del av Kobb

Tror du som vi, att framtiden växer i havet? Vill du vara med på resan mot storskalig odling av tång, nya spännande tångprodukter och ett friskare hav? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss!

Blancherings- och förädlingsutrustning som används vid framställningen av vår produkt Nogowa har fått stöd från Europeiska Unionen. Vi är glada för förtroendet och för möjligheten att göra sockertång tillgänglig för fler!