Allt började på Gåsö

Bland saltstänkta kobbar och skär skriver vi industrihistoria

Barndomens somrar på Gåsö på den svenska västkusten – solen och vågorna, generationer av kärlek och respekt, man tog vara på det havet gav. Bröderna Sahlin, Nils Mårtensson och Rikard Tham startade tillsammans år 2017 företaget Kobb baserat på vännernas kunskap om marinbiologi, musselodling, sjöfart, kemiteknik, medicin, konstruktioner i havet och landskapsvård.

Tångråvaran gör skillnad för klimat, hälsa och hav. En helt ny näring växer fram med miljövänlig produktion och flera användningsområden. Visionen är en hållbar värld genom ökad användning av klimatpositiv odlad tångråvara. Kobb bidrar till att öka konsumtionen av miljöpositiv odlad tång, alla ska få nytta av tångens goda egenskaper – det nya gröna växer i det blå.

Kobb utvecklas vidare med ett växande team med passion för tång, hållbarhet och mat, med stor kunskap och erfarenhet i alla produktionsstadier. 2024 delades bolaget i två verksamheter som fokuserar på odling respektive förädling av tångråvara och produktion av tångprodukter.

Namnet Kobb minner om ursprunget i Västkustens saltstänkta kobbar och skär. Vi är stolta över det vi gör: Genom innovation skapar vi nya användningsområden för den fantastiska råvaran tång. Med våra samarbetspartners skriver vi industrihistoria – tack vare vännerna som plockade tång i havet kring Gåsö.

Vår vision

Vår vision är en svensk havsnäring för global omställning till en hållbar värld. Att odla tång gör haven friskare och bidrar positivt till miljön. Ju mer vi odlar, desto bättre för planeten och våra hav!

Vårt superfood-team

Vi är ett team av tångentusiaster med stor passion för hav, hälsa och mat. Vi skapar nya, innovativa och spännande produkter av tång!

Sven Sahlin

Forskning och nutrition

Rikard Tham

Produktion

Bengt Sahlin

Processutveckling

Bli en del av Kobb

Tror du som vi, att framtiden växer i havet? Vill du vara med och skapa den nya sjömaten, nya spännande tångprodukter och samtidigt bidra till ett friskare hav? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss!

Blancherings- och förädlingsutrustning som används vid framställningen av vår produkt Nogowa har fått stöd från Europeiska Unionen. Vi är glada för förtroendet och för möjligheten att göra sockertång tillgänglig för fler!