FAQ

Här kan du läsa svar på vanliga frågor om sockertång. Om du har en fråga som vi inte har besvarat är du varmt välkommen att höra av dig till info@kobb.nu.

Varför odlad tång?

Vi vill tillföra tång till havet och öka de positiva miljöeffekterna! När vi odlar tång tillför vi nya livsmiljöer för det marina djurlivet samtidigt som vi adderar miljövinster, då tång tar upp närsalter och koldioxid.

Innehåller sockertång tungmetaller?

Eftersom tång inte är filtrerande tar den inte upp miljögifter på samma sätt som andra levande organismer i havet. Om tången får växa i många år kan den innehålla tungmetaller i nivåer som inte är hälsosamma, detta undviker vi genom att skörda vår odlade tång redan efter sex månader. Att leverera säkra produkter är viktigt för oss, därför kontrollerar vi förekomst av tungmetaller i tången vid skörd.

Kan man äta tång?

Absolut! I Sverige är vi inte så vana vid att äta tång men det har konsumerats i århundraden i Asien. Det är både gott och nyttigt.

Hur smakar sockertång?

Sockertång har en naturlig sälta med en fin smak av umami och hav!

Jod i sockertång – hur mycket tång kan jag äta?

Sockertång innehåller en ganska hög halt av jod. Och det är bra då jod är ett viktigt grundämne för människan. Jod ingår i sköldkörtelhormonerna och reglerar ämnesomsättningen.

När du ska äta tång bör du blanchera den, alltså koka den en liten stund, då minskar jodhalten i tången markant. Det är därför alla våra produkter är blancherade. Livsmedelsverkets rekommendation är ett maxintag av 600 ug jod per dag vilket motsvarar 30–40 g blancherad sockertång.

Hur kan tång användas inom industrin?

Tång kan användas inom flera områden så som livsmedel, djurfoder, hudvård, kosmetika, material och kosttillskott.

Hur kan jag tillaga tång hemma?

Det finns massor av sätt du kan använda tång i matlagning! Tångsalt och tångkrydda är nog det enklaste sättet att börja använda tång i matlagning.

Använder du exempelvis tångflingor som en ren krydda är det läckert att tillsätta i potatis eller i pastavatten. Grytor och soppor är andra rätter där tång bidrar till sälta och smak. Pesto och tapenad är två andra klassiker som med fördel serveras som tapas eller på mackan.