Sockertång – en omtänksam råvara

Tångens unika egenskaper

I Västkustens friska vatten odlar vi sockertång som är proppfull av nyttigheter, mineraler och antioxidanter. Tången är en spännande och umamirik ingrediens i köket och dessutom ett omtyckt inslag i olika typer av hudvård och kosmetika.

Hjärtlig havsmat

Att använda tång i matlagning tillför en utsökt sälta och djup umami som både lyfter smakerna och ger en krämig konsistens. Maträtter gjorda med tång håller också hjärtat helt. Sockertången innehåller en rad substanser och fibrer som motverkar övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Naturliga mineraler och spårämnen

Tång är rik på mineraler och innehåller höga halter av kalium, kalcium och magnesium. Dessutom är sockertång en naturlig källa till hälsosamma spårämnen som järn, mangan, koppar, zink, kobolt, molybden, selen, och jod. Visste du att sockertången även innehåller vitamin B12, vilket är ovanligt bland växter?

Nio anledningar att välja tång

Naturlig sälta

Umami

Smakförstärkande effekt

Naturligt emulsionsmedel

Probiotiska och antibakteriella egenskaper, mineraler, fibrer

Antiinflammatoriska och bioaktiva substanser stärker immunförsvar

Jod, ett livsviktigt ämne som kroppen behöver för att reglera ämnesomsättningen

En hektar sockertång tar upp 3000 kg CO2 och 100 kg N (kväve) över en växtcykel

Levererar värde mot 6 av 17 FN mål

Tångens resa från hav till land

1.

Odling

Inför sådden förgror sockertångsgroddarna på tunna linor i akvarier, i ett antal veckor fram till att de flyttas ut på horisontella långlinor i havet vid den svenska västkusten. Sådden sker när vattnet är kallt och friskt, i oktober. Sockertången har en långsam tillväxt under den mörka årstiden för att sedan få en accelererad tillväxt under senvintern och våren. Tång är en av de mest snabbväxande växterna på jorden, från sådd till skörd hinner de små groddarna växa upp till två meter.

2.

Skörd

Tången är oftast redo att börja skördas under tidig april. Då bogseras tånglinorna från odlingarna till en närliggande kaj. Bogseringen gör att eventuella små kräftdjur sköljs bort och inne vid kaj spolas sedan tången noggrant.

3.

Förädling

Vid kaj tas den skördade tången omgående till blanchering. Blancheringen förbättrar färg, smak och konsistens – tången går från brun till ljusgrön färg och får en frisk och krispig smak. Dessutom gör blanchering tången mer lämplig att äta och konservera. Efter blanchering stabiliseras tångråvaran genom frysning eller saltning. Nu är den redo att förädlas till smakrika produkter!