Tillbaka till Nyheter

Kobb lanserar nordisk tångsallad

Det svenska företaget Kobb AB odlar klimatpositiv tång på havets villkor och förädlar den nya råvaran från havet på den svenska västkusten. Nu tar bolaget nästa steg och lanserar en helt ny produkt.

I början av 2023 startade Kobb ett exklusivt och långsiktigt samarbete med den hyllade kocken och matkreatören Frida Ronge, som nu även är delägare i företaget. Tillsammans har Kobb och Frida arbetat för att skapa ny sjömat med nya, smakrika och spännande produkter av hållbar tång. Första produkten ut på marknaden är den nordiska tångsalladen Nogowa, gjord på sockertång, med smak av Japan.

Frida Ronge, som har tagit fram receptet till salladen, har en lång bakgrund i det nordisk-asiatiska köket och en stor passion för hållbarhet och tång.

– Jag har länge velat hitta en samarbetspartner gällande utveckling av produkter med tång eftersom denna fantastiska råvara ligger mig varmt om hjärtat sedan många år tillbaka. Kobbs filosofi stämmer helt överens med mina värderingar och att få vara med och ta fram en tångsallad som jag själv saknat på marknaden i flera år känns helt spot on. Salladen har en underbar textur och smaken gör att man faktiskt inte får nog, man vill bara äta mer. Ännu bättre känns det eftersom den är klimatpositiv, säger Frida Ronge.

Sushi Yama, Sveriges största kedja av sushirestauranger, är först ut med produkten där salladen säljs under namnet Nordisk Goma. Med sitt fokus på noggrant utvalda och hållbara råvaror av högsta kvalitet blir Sushi Yama först i världen att ersätta den importerade Goma wakamen med högklassig och hälsosam tångsallad gjord av hållbart odlad sockertång.

Kobbs nordiska tångsallad finns att köpa på Sushi Yamas restauranger från och med 15 november och är ett närproducerat och hälsosamt alternativ till den traditionella Goma wakamen.

Kobb, i sällskap av Frida, deltar vid lanseringen av produkten på Sushi Yamas restaurang på Frölunda Torg den 8 november.

Kobbs och Frida Ronges gemensamma ambition är att så många svenska som möjligt ska upptäcka tång som livsmedel och få möjlighet att äta miljöpositiv odlad tång och fler produkter av sockertång planeras att lanseras den kommande tiden.