Kobb genomför lyckad emission – stärker sin expansion inom svensk tångbransch
Det svenska foodtechbolaget Kobb, med verksamhet inom klimatpositiv tångförädling, har genomfört en lyckad nyemission. Emissionen övertecknades och tillför bolaget totalt 4,3 MSEK. Kapitalet möjliggör en accelererad expansion av vidareförädling samt lansering av nya tångbaserade produkter.
Emissionen riktades till både befintliga och nya investerare, däribland ett antal strategiska aktörer med kompetens inom hållbar livsmedelsproduktion. Det stora intresset understryker Kobbs unika position som pionjär inom svensk tång.
– Vi har redan produkter på marknaden, som våra mycket uppskattade tångsallader. Det här är ett kvitto på att marknaden ser samma potential som vi gör. Med det nya kapitalet kan vi ta nästa steg i vår utveckling, bygga upp fler långsiktiga kundrelationer och ta fram fler innovativa tångprodukter, säger Cajsa Torell, VD för Kobb AB.
Kobb genomförde under 2024 en strategisk delning av bolaget i två separata verksamheter: Swedish Kelp AB – fokuserar på odling av sockertång på Västkusten. Kobb AB – driver produktutveckling och produktion i bolagets anläggning i Glommen, Halland.
Tack vare beviljade tillstånd har man nu tillgång till norra Europas största sammanhängande yta för tångodling. Målet är att bidra till ett mer hållbart livsmedelssystem, där svenskodlad tång blir en självklar råvara i framtidens mat.
– Det här kapitaltillskottet ger oss möjlighet att växa med bibehållen kvalitet och hållbarhet. Vi ser fram emot att möta den ökade efterfrågan från restauranger, dagligvaruhandel och livsmedelsproducenter som söker nya, klimatsmarta ingredienser och tångprodukter, säger Roger Wiklund, styrelseledamot Kobb AB samt Swedish Kelp AB.
För mer information:
Cajsa Torell, VD Kobb AB cajsa.torell@kobb.nu | 073-541 19 18